Kemence építés egyedi igények alapján. A kemence alapanyaga tégla vagy a cserép. Kötőanyagnak éppúgy, mint a cserépkályhánál, agyaghabarcsot használunk. Az agyaghabarcs agyag és kvarchomok keveréke megfelelő arányban. A mostani kemenceépítésekkor szinte minden esetben használunk ajtót, az első kéményes kemencéknél tévőt is, de nem volt ez mindig így, főleg a régi időkben. Kovácsoltvas ajtó nem lévén, tévőt helyeztek a kemence szájához, hogy megakadályozzák a meleg kiáramlását. Manapság a tévő mellé kétrétegű szigetelt ajtókat gyártanak a kovácsmesterek, amivel hosszabb ideig megtartható a kemence üzemi hőmérséklete. Emellett a mai kor kemencéit hőmérővel is felszereljük, hogy a szakács tudja, adott pillanatban mennyi a kemence hőmérséklete és éppen mit süssön benne.
Sok fajta kemence létezik. Létezik bel,- és kültéri kemence. Búbos, más néven alföldi kemence(ezeknek is tájegységenként más volt az alakja), vagy donga boltozatú kemence. Első, hátsó vagy oldalsó kéményes. Grillezővel, bográcsozóval vagy füstölővel egybeépített. Fedett helyen vagy a szabadban álló. Egy vagy két héjú. Munkapulttal, grillezővel, füstölővel épített vagy önmagában az udvar közepén álló. Ezen kemencevariációjának csak a képzelet szab határt.
Egy biztos. A kemence megtervezésekor/építésekor van néhány alapvető szabály:
- Milyen időközönként használja a kemencét?
- Adott alkalommal mennyi ideig használja a kemencét?
- Mit szeretne sütni a kemencében? Kenyeret, húsokat, pizzát, esetleg gyümölcsöt aszalni, vagy mindezt egyszerre?
- Mennyi emberre fog sütni-főzni a kemencében?
- Hol lesz a kemence?
- Lesz-e tető a kemence felett?
- Szeretné látni a téglákat, vagy vakolt falakat akar?
- Mivel fogjuk fűteni a kemencét?
- Mekkora tepsiknek/edényeknek kell beférnie a kemencébe?
- És még ezer apró kérdés….