Kemence építés

kopaczandras2Kemence építés egyedi igények alapján. A kemence alapanyaga tégla vagy a cserép. Kötőanyagnak éppúgy, mint a cserépkályhánál, agyaghabarcsot használunk. Az agyaghabarcs agyag és kvarchomok keveréke megfelelő arányban. A mostani kemenceépítésekkor szinte minden esetben használunk ajtót, az első kéményes kemencéknél tévőt is, de nem volt ez mindig így, főleg a régi időkben. Kovácsoltvas ajtó nem lévén, tévőt helyeztek a kemence szájához, hogy megakadályozzák a meleg kiáramlását. Manapság a tévő mellé kétrétegű szigetelt ajtókat gyártanak a kovácsmesterek, amivel hosszabb ideig megtartható a kemence üzemi hőmérséklete. Emellett a mai kor kemencéit hőmérővel is felszereljük, hogy a szakács tudja, adott pillanatban mennyi a kemence hőmérséklete és éppen mit süssön benne.

Sok fajta kemence létezik. Létezik bel,- és kültéri kemence. Búbos, más néven alföldi kemence(ezeknek is tájegységenként más volt az alakja), vagy donga boltozatú kemence. Első, hátsó vagy oldalsó kéményes. Grillezővel, bográcsozóval vagy füstölővel egybeépített. Fedett helyen vagy a szabadban álló. Egy vagy két héjú. Munkapulttal, grillezővel, füstölővel épített vagy önmagában az udvar közepén álló. Ezen kemencevariációjának csak a képzelet szab határt.

Egy biztos. A kemence megtervezésekor/építésekor van néhány alapvető szabály:

  • Milyen időközönként használja a kemencét?
  • Adott alkalommal mennyi ideig használja a kemencét?
  • Mit szeretne sütni a kemencében? Kenyeret, húsokat, pizzát, esetleg gyümölcsöt aszalni, vagy mindezt egyszerre?
  • Mennyi emberre fog sütni-főzni a kemencében?
  • Hol lesz a kemence?
  • Lesz-e tető a kemence felett?
  • Szeretné látni a téglákat, vagy vakolt falakat akar?
  • Mivel fogjuk fűteni a kemencét?
  • Mekkora tepsiknek/edényeknek kell beférnie a kemencébe?
  • És még ezer apró kérdés….